En mäktig och god pepparkaka med smarriga päron på toppen!

Jag tycker verkligen om päron, och pepparkaka är ju också gott så tillsammans blir det dubbelt så gott! Det här är en väldigt enkel kaka som går snabbt att svänga ihop och som alltid blir bra. Och den är lika god som den är till en kopp kaffe eller serverad som dessert med en kula kall glass!

Pepparkaka_päron-web

Pepparkakamedpäron-web2

Pepparkakamedpäron-ogräddad-web
Alltså, lämna lite extra kvar i skålen för det är så galet god smet 🙂

1 kaka

115 grams smör
121 g honung
110 grams brunt farinsocker (ca 2 dl)
240 gram vetemjöl (ca 4 ¼ dl)
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 påse pepparkakskryddor
1 ägg
225 grams yoghurt (ca 2 ½ dl)
1 päron, skalat och skuret i 8 klyftor

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter.

2. Smält samman smör, honung och brun farin på låg värme. Ställ åt sina att svalna lite.

3. Vispa samman vetemjöl, salt, bikarbonat och pepparkakskryddor i en skål. Tillsätt smörsmeten och rör om försiktigt.

4. Vispa samman ägg och yoghurt och tillsätt till resten. Blanda försiktigt och häll i springformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter, eller till en sticka kommer ut torr.

Kakan blir ännu godare dag två så låt den gärna stå i kylskåpet över natten!