Läcker körsbärspaj med hackad choklad. Serveras gärna med vaniljsås eller glass.

Recept: Smulpaj med  körsbär

INGREDIENSER

4–6 port

Smulpaj

  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörk choklad, 70 procent, grovhackad

Fyllning

  • 4 dl körsbär, urkärnade
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i tärningar och lägg dem i en bunke. Tillsätt mjöl, havregryn, strö- och vaniljsocker.
  3. Nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt chokladen till smulorna.
  4. Fyllning: Blanda körsbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform, ca 20 cm i diameter. Fördela smulorna över bären.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min.

Vad kan ersätta vetemjölet i smulpaj?

Vetemjölet kan du byta ut mot till exempel mandelmjöl, se recept nedan på glutenfria smulor. Smulorna kan flyta ihop lite i ugnen men rör om med jämna mellanrum så får du knapriga, goda smulor.

Smulpaj med körsbär

Foto: Thomas Carlgren

Smulpajen blir utsökt med hackad mörk choklad på toppen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!