Av härliga äpplen finns massor gott att baka.

En klassiker som blir extra rustik serverad ur en gammal järnpanna.

10 bitar

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 bittermandel, riven
eller 1 tsk hel kardemumma, stött
75 g smör, rumsvarmt
2 dl mjölk, 3 procent

Fyllning
3 äpplen
1 tsk mald kanel
1 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och bittermandel (eller karde­mumma) i en stor bunke.

3. Lägg i smöret och nyp ihop allt till en grynig massa. Tillsätt mjölken och rör ihop till en smet. Den blir ganska lös.

4. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.

5. Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i en cirkel runt formens kant och avsluta med klyftor i en mindre cirkel i mitten. Strö över kanel och socker.

6. Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 30 min. Pröva om den är färdiggräddad med en sticka.

7. Låt kakan svalna i formen. Skär upp den i bitar i järnpannan eller vänd upp den på ett fat. Servera den med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.