En kaka för chokladälskaren som vill undvika vitt socker.

Recept: Sockerfri chokladkaka med frosting

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 1 ¼ dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 ¼ dl fint polentamjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kokosolja
  • 14–16 dadlar, urkärnade
  • 1 ¼ dl havremjölk eller mandelmjölk
  • 2 ägg
  • 1 apelsin, skalet
  • ½ apelsin, saften

Frosting

  • 1 ½ mogen avokado
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 msk honung
  • 1 msk kokosolja, rumsvarm
  • 3 msk kakao

Garnering

  • 1 kiwi, skalad & skuren i klyftor
  • granatäppelkärnor
  • physalis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper till botten på en springform, 20 cm i diameter, och smörj kanterna med kokosolja.
  2. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, polentamjöl, kakao, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Smält kokosoljan försiktigt i mikrovågsugn.
  4. Kör dadlarna tillsammans med havremjölken i en matberedare till en puré.
  5. Vispa upp äggen och blanda ner dem i purén tillsammans med kokosoljan, apelsinskal och -saft.Vänd ner mjölblandningen i smeten.
  6. Fördela smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
  7. Frosting: Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och gröp ur köttet.
  8. Mixa avokado tillsammans med övriga ingredienser till en krämig mousse.
  9. Bred frostingen över kakan. Dekorera kakan med kiwi, granatäppelkärnor och physalis.
NUVARANDE Sockerfri chokladkaka med frosting
NÄSTA Kladdkaka med apelsin & maräng