En enkel men underbart god sockerkaka med smak av citron.

Recept: Sockerkaka med citron

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Garnering

  • 2 tsk strösocker
  • florsocker
  • rivet citronskal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en rund form, 18–22 cm i diameter.
  2. Vispa smör och strösocker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Vispa upp äggen och tillsätt dem, lite i taget, till smörblandningen.
  4. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner det i smörsmeten. Tillsätt citronskal och -saft och rör försiktigt till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i formen och jämna till ytan. Strö över strösocker.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50–60 min. Känn efter med en sticka så att kakan inte är kladdig. Låt den vila i formen i ca 15 min innan du stjälper upp den på galler och låter den svalna helt.
  7. Garnera gärna kakan med florsocker och rivet citronskal.
Sockerkaka med citron

Foto: Thomas Hjertén

Enkel men så god. Citronkakan blir en fullträff på fikabordet.

8 tips för en saftig och god sockerkaka

  1. Använd rumstempererade ingredienser när du bakar. En kall smet kan behöva gräddas under längre tid.
  2. Öppna inte ugnsluckan i onödan, speciellt inte i början av gräddningen. När kall luft kommer in genom ugnsluckan påverkas jäsningsprocessen.
  3. Smörj sockerkaksformen med smör och strö över ströbröd, mjöl eller kokos. Då släpper kakan lätt från kanterna.
  4. Vetemjöl special ska inte användas i sockerkakor och småkakor. Mjölet är stärkt med gluten och är till för bröd och bullar som ska jäsa.
  5. Om smeten innehåller bakpulver och en varm vätska eller smält, varmt smör ska kakan gräddas så fort som möjligt eftersom bakpulvret aktiveras och jäsningsprocessen sätts i gång av värmen. En smet med bara rumsvarma ingredienser kan däremot vänta en stund innan den gräddas.
  6. Låt kakan vila i några minuter i formen när den tagits ut ur ugnen. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt den svalna. Lägg gärna på formen efter en stund så håller kakan sig saftig.
  7. Kontrollera med en tunn provsticka att kakan är genomgräddad.
  8. Ugnsvärmen stämmer inte alltid exakt och det gör att du ibland måste anpassa temperaturen och gräddningstiden till din ugn. 175-200 grader brukar vara lagom för en sockerkaka.

Dekorera sockerkakan

  • Riven choklad kan strös direkt på den varma kakan.
  • Glasyrer och florsocker läggs på sockerkakan när den kallnat för annars smälter det.

Tips! Gillar du denna sockerkaka, måste du testa vårt favoritrecept på Allt om Mat: Saftig sockerkaka med kardemumma

NUVARANDE Sockerkaka med citron
NÄSTA Läskigt gott till halloween!