Puffiga små bakverk fyllda med grädde och färska jordgubbar.

Puffiga små bakverk fyllda med grädde och färska jordgubbar.

Ca 20 st

Pâte à choux-deg
125 g vatten (ca 1 ½ dl)
125 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
1 krm salt
1 ½ msk strösocker
125 g osaltat smör
150 g vetemjöl (ca 2 ¼ dl)
250 g ägg (ca 5 st)

Fyllning
15 jordgubbar, färska
5 dl vispgrädde, vispad

Garnering
jordgubbar, färska

Gör så här
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten, mjölk, salt, strösocker och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan, sikta ner vetemjölet och rör kraftigt med en träslev.

2. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är tjock, blank och släpper från kanterna. Lägg degen i en skål.

3. Vispa ihop äggen i en skål och tillsätt lite i taget till degen. Vispa med elvisp efter varje gång du tillsatt ägg på låg hastighet. Degen ska rinna långsamt.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse (försedd med rund tyll) med smeten. Spritsa ut runda bollar, ca 4 cm i diameter, på bakplåtspapperet. Dra spår med en gaffel över varje för att få en finare sprickbildning.

5. Grädda éclairerna mitt i ugnen i 5 min, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda dem i ytterligare 15–25 min. De ska vara rejält gyllenbruna innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop så fort de kommer ut ur ugnen.

6. Stick några hål i éclairerna, t ex med en provsticka, för att släppa ut fukt. Låt dem svalna på ett galler.

7. Skär ett lock av bakelserna och fyll dem med mosade jordgubbar. Spritsa eller klicka ut grädden. Garnera med en klick grädde och en bit jordgubbe.