Passa på att koka saft av dina syrenblommor innan de blommar över!

Månadsskiftet maj-juni är syrenernas tid! Nu är parkerna vackert blålila i Kristineberg där jag bor, och jag smyger runt och pallar klasar med blommor där jag kan! En här och en där så jag får ihop till lite syrensaft. Det är vårbruket i Stockholms innerstad 🙂

Syrensaft_3

 

Syrensaft_4

2 liter saft
spädes 1 del saft, 4 delar vatten

40 klasar blå syren
2 liter vatten
2 kg socker
1 st citron, skivad
30 gram citronsyra

GÖR SÅ HÄR
1. Skaka av blomklasarna så att eventuella kryp faller bort och dra sedan av blommorna så allt grönt och alla kvistar blir bortrensade.

2. Lägg blommorna och den skivade citronen i en stor skål, gärna med tillhörande lock.

3. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp tills sockret har löst sig. Rör ned citronsyran.

4. Häll det kokande vattnet i skålen med blommor och täck med lock eller plastfilm.

5. Låt stå i kylen i 3 dagar och häll upp på rena flaskor. Om du vill häller du upp lite av saften i PET-flaskor och fryser in, tänk då på att fylla dem bara till 3/4 så den kan expandera i frysen.

Syrensaft_6

Jag fotade de skalade blommorna på kvällen så ljuset är lite annorlunda och blommorna är mörkare 🙂 Men så här lagom noga skalar jag bort blommorna från kvistarna!