Italiensk nougat med smak av honung och nötter.

Recept: Torrone

INGREDIENSER

25–35 bitar

  • 225 g flytande honung
  • 175 g strösocker
  • ½ dl vatten
  • ½ msk glykos
  • 1 äggvita
  • 3 ½ dl blandade nötter (t ex pistasch), grovt hackade
  • 1 dl maizena majsstärkelse

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda honung, socker, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då medan det kokar. Låt det koka tills en stektermometer visar 150 grader, ta bort kastrullen från värmen.
  2. Vispa äggvitan till ett hårt skum i en stor skål.
  3. Häll långsamt i den varma sockerlagen i en jämn stråle i äggviteskummet, samtidigt som du vispar på. Ju längre du vispar desto tjockare och vitare blir smeten. Konsistensen ska vara seg och tjock.
  4. Vänd ner nötterna i smeten med hjälp av en slev.
  5. Mjöla två bakplåtspapper med maizena. Fördela den varma smeten på de två papperna. Forma smeten till två ”limpor”, ca 30 cm långa. Låt svalna och skär i valfritt stora bitar. Pudra gärna över maizena så klibbar det inte.
Torrone i bitar

Foto: Thomas Carlgren

Torrone är en italiensk nougat med mycket smak av honung.