Låt däck och traktorer dominera på tuffaste kalaset!

Låt däck och traktorer dominera på tuffaste kalaset!

Ca 12 bitar

Gör gärna bottnen till denna traktortårta en dag innan så blir den stabilare att skära i och smular mindre. Vi har använt färgad marsipan som är lätt att kavla ut. Den kallas ofta för kavlingsmarsipan.

Ingredienser:
5 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
mannagryn, till formen

Jordgubbsmousse
150 g jordgubbar
2–3 msk snabbmarsanpulver
1–2 dl vispgrädde

Garnering
ca 250 g röd marsipan
ca 150 g svart marsipan
ca 50 g ljusblå marsipan
ca 25 g gul marsipan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda ner de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten till en jämn smet.

4. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 25 x 35 cm, och smörj kanterna. Strö mannagryn (smular mindre än ströbröd) på kanterna så att kakan inte fastnar.

5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

6. Mousse: Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i mar­sanpulver i lagom mängd tills konsistensen inte känns rinnig. Låt blandningen stå och stadga sig en stund.

7. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbsmoset.

8. Montering: Skär ut en traktor-kaross och två hjul av tårtbottnen. Dela delarna så att det blir två skivor av varje. Bred ut jordgubbsfyllningen på bottnarna och lägg på de övre delarna.

9. Kavla ut den röda marsipanen tunt och täck karossen med den. Skär bort överflödig marsipan.

10. Kavla ut en bit svart marsipan som du täcker däcken med. Skär ut tunna längder, ca 3 x 15 mm. Skär dem i små bitar och pensla dem med vatten på undersidan och lägg dem som traktorspår på däcken.

11. Kavla ut en liten bit gul marsipan tunt och stansa ut rundlar och sätt dem som fälgar på däcken. Forma även en gul lampa och fäst den med lite vatten fram på traktorn. Forma även en svart stötfångare och fäst den under lampan.

12. Kavla ut en bit blå marsipan tunt och skär ut fönster. Fäst dem med lite vatten. Skär ut tunna, svarta lister och fäst dem runt om fönstren.

Missa inte fler goda tårtrecept:

Rice krispies-kaka med jordgubbar
Chokladtårta med maräng, hallon & mintchoklad­grädde
Sommarbakelser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!