De karamelliserade äpplena gör denna ugnspannkaka extra lyxig.

Recept: Ugnspannkaka med äpplen & mascarpone

INGREDIENSER

2 port

  • 2 ägg
  • 1 ¼ dl mjölk
  • 4/5 dl vete- eller dinkelmjöl
  • 1 nypa salt

Karamelliserade äpplen

  • 2 äpplen, skurna i klyftor
  • 2 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • ca 1 tsk citronjuice

Mascarponegrädde

  • 1 dl mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, vete- eller dinkelmjöl och salt.
  2. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna på spisen tills den är rykande het. Lägg en klick smör i pannan och häll i smeten när smöret tystnat. Ställ in pannan i ugnen med en gång.
  3. Grädda pannkakan mitt i ugnen tills kanterna har puffat upp och fått färg, ca 15 min. Under tiden steker du äpplena i smör och råsocker tills de har karamelliserats. Avsluta med att pressa över citronjuice.
  4. Vispa mascarpone och grädde till en luftig konsi­stens. Blanda ner florsocker och vaniljpulver.
  5. Servera pannkakan ljummen och toppa den med de karamelliserade äpplena och mascarponegrädden.
Ugnspannkaka med äpplen & mascarpone

Den klassiska ugnspannkakan går att variera i oändlighet.