Spröda mördegskakor fyllda med krämig vaniljsås och blåbär.

Du behöver hjärtformar i metall för att baka dessa kakor. Klä dem med mördeg och grädda dem i omgångar om du inte har tillräckligt många. Blåbären kan bytas ut mot hallon eller jordgubbar skurna i småbitar.

Recept: Vanilj- & blåbärshjärtan

INGREDIENSER

10–12 st

Mördeg

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 äggula
  • 4–5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 msk potatismjöl

Fyllning

  • ca 1 dl blåbär, frysta eller färska

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mördeg: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg den i en plastpåse i kylen i ca 1 tim.
  2. Vaniljkräm: Häll alla ingredienser i en kastrull och rör om. Sjud blandningen till en kräm under omrörning, det får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen när krämen tjockat. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut halva degen ett par millimeter tjock på ett mjölat bakbrod. Skär ut rutor som är lite större än hjärtformarna och klä dem med degrutorna. Skär bort överflödet.
  4. Klicka ut vaniljkrämen i formarna. Tryck ner några blåbär i varje form med kräm.
  5. Kavla ut den andra halvan av degen.  Skär ut rutor som täcker fyllningen. Nyp ihop kanterna och ta bort överflödig deg. Ställ formarna på en plåt.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 12–15 min. Låt dem kallna i formarna innan du tar ut dem. Pudra florsocker över dem före servering.