Recept: Vaniljbullar i långpanna
INGREDIENSER
Ca 20 st
- 25 g jäst
- 4 dl mjölk, fingervarm
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- ½ tsk mald kardemumma
- 150 g smör, rumsvarmt
- 11–13 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
Garnering
- 1 ägg, uppvispat
- pärlsocker
- ca ½ dl sötmandel, hackad
GÖR SÅ HÄR:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim.
- Fyllning: Blanda ihop ingredienserna i en skål.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop den till en rulle. Skär den i ca 20 lika tjocka skivor.
- Lägg bullarna med snitt-ytan upp i en långpanna, ca 32 x 38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och sötmandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna i långpannan under en bakduk.