Fantastiskt goda bullar med smak av vanilj, kardemumma och mandel.

Recept: Vaniljbullar i långpanna

INGREDIENSER

Ca 20 st

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk, fingervarm
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk mald kardemumma
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 11–13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker
  • ca ½ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  2. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna i en skål.
  3. Kavla ut degen till en rekt­angel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop den till en rulle. Skär den i ca 20 lika tjocka skivor.
  4. Lägg bullarna med snitt-ytan upp i en långpanna, ca 32 x 38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och sötmandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna i långpannan under en bakduk.

Vaniljbullar i långpanna