Krämig och mjuk vaniljfudge som smälter i munnen.

Recept: Vaniljfudge

INGREDIENSER

Ca 50 bitar

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk glykossirap
  • 1 vaniljstång
  • 1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm grädde, strösocker, smör och glykossirap försiktigt i en kastrull tills smöret och sockret smält. Rör om då och då.
  2. Höj värmen på spisplattan till medel och sätt ner en termometer i smeten. Låt smeten småkoka till 116 grader och rör om då och då. Klä under tiden en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
  3. När termometern visar 116 grader tar du kastrullen från plattan och låter smeten stå i några minuter tills den når 110 grader.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner fröna och saltet i smeten. Skulle det ha bränt fast lite i botten i kastrullen så kan du hälla över smeten i en mindre kastrull, då går det också lättare att röra i smeten.
  5. Nu är det dags att röra ordentligt. Rör i smeten tills den når 60 grader och är tjock och glanslös. Ta bort termometern och rör lite till.
  6. Häll ner den tröga smeten i formen och jämna till ytan. Låt fudgen stå i rumstemperatur för att stelna, gärna över natten. Ställ den sedan i kylen innan den skärs upp i bitar. Skär fudgen i lagom stora bitar. Förvara dem i kylen.
Vaniljfudge

Len fudge med mycket smak av vanilj.

NUVARANDE Vaniljfudge
NÄSTA Frukosttortilla on-the-go