Vaniljkokta päron med pistaschglass och chokladsås är en god och len efterrätt.

Vaniljkokta päron med pistaschglass och chokladsås är en god och len efterrätt.

4–6 port

Glass
100 g pistaschnötter
1 dl strösocker
3 ägg, delade i gulor & vitor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
några droppar bittermandelsarom (kan uteslutas)
1 msk pistaschnötter, grovt hackade

Chokladsås
50 g smör
dl ljus sirap
½ dl strösocker
2 msk kakao
1 ½ dl vispgrädde

Päron
6–8 fasta päron
10 dl vatten
3 dl strösocker
½ citron, saften
1 vaniljstång

GÖR SÅ HÄR
1. Finhacka nötterna (100 g) i en matberedare med metallkniv.

2. Häll strösockret över nöthacket och kör i några minuter.

3. Vispa äggulor och siktat florsocker luftigt i en annan skål, gärna med elvisp.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden medelhårt.

5. Vänd ner 2 msk av pistaschmassan och bittermandelsarom i äggulesmeten. Vänd ner grädden.

6. Vänd försiktigt ner äggvitan och de hackade nötterna i smeten.

7. Frys in glassen i 5–6 tim i en form, ca 1 ½ liter.

8. Rör gärna i den några gånger under infrysningen.

9. Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt dem koka upp under omrörning. Koka såsen försiktigt i ca 20 min, vispa då och då. Servera den varm eller kall.

10. Skala päronen, spara gärna skaften. Koka upp vatten, socker, citronsaft och delad vaniljstång.

11. Sjud päronen i lagen tills de är mjuka, i 20–30 min. Låt päronen svalna i lagen. Servera dem med glass och chokladsås.