Len vaniljmousse på en botten med kanel- och chokladsmak.

Recept: Vaniljmoussetårta

INGREDIENSER

10–12 bitar

Kanel- & chokladbotten

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk mald kanel
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 200 g kvarg, 10 procent
  • 3 dl vispgrädde, vispad

Garnering

  • färska björnbär
  • färska blåbär
  • citronmeliss
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, rör ner strösocker och ägg och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, kakao, kanel och vaniljsocker.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna.
  3. Vaniljmousse: Låt gelatin­bladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda ner vaniljfrön och kvarg i äggblandningen.
  4. Krama ur ­gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull eller på låg värme i mikron. Låt gelatinet svalna en aning och blanda det med lite av smeten. Tillsätt resten av smeten och rör till en jämn smet.
  5. Vänd försiktigt ner vispad grädde i smeten. Häll moussen i formen och ställ in den i frysen i minst 3 tim.
  6. Ta ut kakan ca 1 tim före servering. Garnera den med björnbär, blåbär och citronmeliss. Pudra över florsocker.
Vaniljmoussetårta

Vackert blåa bär bryter av fint mot den vita moussen.

NUVARANDE Vaniljmoussetårta
NÄSTA Kanelbullepannkakor