En perfekt vinterdessert som är fantastiskt god och vacker att titta på, dessutom lagom söt att bjuda på efter en stor vintermiddag.

Recept: Vaniljpannacotta med lingon

INGREDIENSER

8–9 port

  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 gelatinblad

Garnering

  • lingon, färska eller frysta
  • strösocker
  • maränger
  • minipepparkakor

GÖR SÅ HÄR:

  1.  Värm grädde, socker och vaniljstång på medelvärme. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
    i 5–10 min.
  2. När gräddblandningen kokat upp, ta upp vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna, lägg tillbaka fröna i grädden.
  3. Ta bort grädden från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad tills den blivit sval, rör om då och då.
  4. Häll vaniljpannacottan i portionsglas och ställ dem kallt i minst 4 tim.
  5. Garnera pannacottan med lingon som du rör ut med lite socker. Eventuellt kan du krossa maränger över lingonen som ett snötäcke eller garnera med minipepparkakor som på bilden.
Vaniljpannacotta med lingon och pepparkaka

Foto: Cecilia Möller Styling Monica Stengraff

Vaniljpannacotta med lingon blir en elegant juldessert.

Gelatinbladen blev till klumpar i smeten, varför?

Gelatinblad måste blötläggas i kallt vatten före användning. Sedan får gelatinet smälta ner i lite av den varma vätskan, till exempel i lite av pannacottasmeten. Smält det försiktigt så att det inte blir för varmt. Det kan bli klumpar om temperaturskillnaden är för stor mellan gelatinet och blandningen det ska röras ut i.

Gelatin behöver värme för att smälta.