Vetekrans med citron och kokos med ringlad vit choklad.

Recept: Vetekrans med citron & kokos

INGREDIENSER

2 kransar

  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 150 g smör, smält
  • ca 15 dl vetemjöl

Kokosfyllning

  • 1 ½ dl kokos
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, fint rivet skal
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker

Pensling

  • 1 ägg

Dekoration

  • florsocker
  • vit choklad, smält

GÖR SÅ HÄR:

  1. Fyllning: Blanda kokosflingorna och mjölken i en bunke.
  2. Rör ner citronskalet i kokosblandningen. Låt det stå och dra i ca 10 min.
  3. Blanda ihop smör och socker. Tillsätt smörblandningen med kokosen och rör till en smidig massa.
  4. Deg: Häll den fingervarma mjölken i en bunke. Smula ner jästen och blanda.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 40–45 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en avlång rektangel.
  7. Bred ut och fördela kokosfyllningen på rektanglarna. Rulla ihop degen på längden till en rulle. Forma rullen till en krans (nyp ihop ändarna ordentligt) och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Klipp jack i båda kransarna, utifrån och inåt, ungefär halvvägs. Låt kransarna jäsa under bakduk i 30 min. Pensla dem med ägg före gräddning. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 20–25 min.
  9. Pudra florsocker och ringla vit smält choklad över kransarna när de kallnat.