Chokladfyllda, lättbakade längder med smak av choklad och vanilj.

Recept: Vetelängder med vit choklad

INGREDIENSER

2 st

  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl mjölk, fingervarm
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 7–9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 200 g vit choklad, finhackad

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela degen i två bitar på ett mjölat bakbord. Kavla ut ena biten till en platta, ca 40 x 40 cm. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften av vaniljsockret och chokladen. Vik höger sida (en tredjedel av plattan) över mitten av degen. Vik över vänster sida så att det bildas en längd i tre lager. Gör likadant med den andra degbiten.
  4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  6. Grädda längderna längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du vårt grundrecept på vetedeg!