En riktigt lyxig och mäktig chokladkaka som ingen kan motstå.

En riktigt lyxig och mäktig chokladkaka som ingen kan motstå.

Recept: Viktoriakaka med choklad

INGREDIENSER

8–12 bitar

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk, 3 procent

Smörkräm

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 äggula

Topping

  • 100 g mörk choklad, 70 procent
  • ¾ dl kakao
  • ½ dl vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 10 g smör

Garnering

  • mörk choklad, hyvlad
  • hallon, färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa det mjuka smöret i 1–2 min med en elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills det blir en vit och luftig smet.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen och vänd ner den i smeten.
  4. Tillsätt mjölken och vänd ihop allt till en mousse-liknande smet. Häll smeten i en smord och bröad form, 20–22 cm i diameter.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i 45–55 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna
    i formen, vänd sedan upp den på ett galler.
  6. Smörkräm: Vispa smöret i ca 1 min. Tillsätt florsockret samt kakaon och fortsätt vispa. Vispa till sist i äggulan.
  7. Dela kakan på mitten, fördela smörkrämen på den nedre delen av kakan. Lägg över den andra delen av kakan.
  8. Topping: Smält chokladen i mikro eller över vattenbad.
  9. Vispa ihop och värm kakao, vatten och sirap i en kastrull. Häll blandningen över den smälta chokladen. Rör ihop till en slät smet. Rör i smöret.
  10. Bred ut toppingen över kakan. Garnera kakan med hyvlad choklad och färska hallon.