Mumsig och somrig vinbärspaj med choklad.

Vinbärspaj med choklad är gott till eftermiddagskaffet. De röda vinbärens syrlighet kommer till sin rätt tillsammans med den söta fyllningen.

12–14 bitar

Pajdeg
150 g smör
¾ dl strösocker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Fyllning
1 ½ dl vispgrädde
50 g smör
1 ½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
200 g ljus choklad
2 dl repade röda vinbär

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.

2.
Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–12 min. Låt svalna.

3.
Koka upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i 10–15 min, smeten ska börja tjockna. Ta av kastrullen från plattan.

4.
Dela chokladen i bitar och låt den smälta i kastrullen. Rör tills chokladen smält och smeten är slät. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över röda vinbär. Låt pajen stelna i kylen, helst över natten. Servera den gärna med vispad grädde.

NUVARANDE Vinbärspaj med choklad
NÄSTA Krusbär under marängtäcke