Gör din egen vörtlimpa med juliga smaker till buffébordet.

Fantastiskt god vörtlimpa med lingon och russin. Degen kan bakas ut till två limpor, två stora runda bröd eller en av varje.

100 g smör
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 g jäst
½ msk mald ingefära
½ tsk mald nejlika
½ msk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
1 ½ tsk salt
1 dl mörk sirap
10 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
1 dl russin (om man vill)
1 dl lingon, frysta

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och blanda det med porter och julmust till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan.

2. Tillsätt ingefära, nejlika, pomerans, kardemumma, salt och sirap. Blanda ordentligt.
Tillsätt rågsikt och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en kladdig deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Knåda in russin och lingon i degen. Dela degen i två delar och forma den ena till en limpa och den andra till ett stort runt bröd (eller två limpor eller två runda bröd). Lägg limpan i en smord limpform, ca 1 ½ liter, och bullen i en smord rund springform, ca 24 cm i diameter. Strö lite mjöl på ytan. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 50–60 min. Knacka på bröden med baksidan av en brödkniv för att se om de är klara. Om de låter ihåliga är de färdiggräddade. Låt bröden vila i någon timme innan du skär dem i skivor.

NUVARANDE Vörtlimpa
NÄSTA Lussekatter