Både lingon och lingonsylt i degen gör baguetterna extra vintriga och smakrika.

Både lingon och lingonsylt i degen gör dessa lingonbaguetter läckra och smakrika.

Recept: Vridna lingonbaguetter

INGREDIENSER

4 st lingonbaguetter

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl lingonsylt
  • 8 dl rågsikt
  • 7–8 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl lingon, frysta eller färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, olja, sylt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Blanda sist i lingonen i degen.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  4. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till längder, ca 30 cm, på mjölat bakbord.
  5. Lägg dem på en baguetteplåt eller en plåt med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i längderna.
  6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på galler.