Frasiga, vridna småbaguetter som passar bra att servera på buffén eller packa ner i picknickkorgen.

Vridna småbaguetter bör ätas eller frysas in samma dag som de bakas eftersom baguetter är känsliga för uttorkning. Den knapriga ytan försvinner dock vid frysning.

20–25 st

25 g jäst
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
½ msk olivolja
6–7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Knåda degen ordentligt och länge, gärna 10–12 min för hand eller halva tiden med en köksmaskin.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Vik degen några gången i bunken och låt den jäsa i ytterligare 30 min.

3. Knåda igenom degen ordentligt på ett bakbord. Dela den i 20–25 delar. Rulla ut längder och vrid dem åt varsitt håll i ändarna. Mjöla bröden lätt på ovansidan och låt dem jäsa under en bakduk på ett bakplåtspapper i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt i ugnen.

4. För över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten i ugnen och grädda dem mitt i ugnen i 10–13 min tills de fått lite färg. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk så behåller de den knapriga skorpan. Förvara bröden i papperspåsar.